Cito-toets oefenen

Cito-toets

De Cito-toets in groep 8 is de bekendste toets van het basisonderwijs. Het is de toets die kinderen in groep 8 afnemen aan het einde van de basisschool. Voorheen was dat in februari, tegenwoordig is dat aan het einde van het schooljaar. De Cito-toets is van essentieel belang voor het voortgezet onderwijs, want middelbare scholen mogen de score gebruiken om kinderen in te delen in niveaus.

Cito-toets

De Cito-toets bestaat al vele jaren. Gedurende drie ochtenden worden kinderen in groep 8 - in heel Nederland wordt de toets tegelijkertijd afgenomen - getoetst op hun vaardigheden met betrekking tot rekenen en taal. Na deze drie toetsochtenden worden de antwoordformulieren van de kinderen naar het bureau Cito gestuurd, alwaar ze met de machine worden nagekeken. Na ongeveer drie weken komt de uitslag dan op school terug en kunnen scholen deze doorgeven aan de ouders.


Inhoud van de Cito-toets

De Cito-toets toetst de vaardigheden van kinderen op het gebied van rekenen en taal. De vakken die op de Cito terugkomen worden verdeeld in verschillende categorieën. Zo zijn er toetsen op het gebied van:

  • rekenen met uitrekenpapier
  • rekenen zonder uitrekenpapier
  • spelling
  • begrijpend lezen
  • woordenschat
  • schrijven
  • taal


Typische toets

fragment cito-toetsDe Cito-toets is een typische toets, omdat hij anders is dan de toetsen die kinderen gewend zijn te maken. Normaal gesproken wordt er - bijvoorbeeld bij rekenen - een blok behandeld. Gedurende drie weken krijgen de kinderen van alles aangeleerd over breuken en staartdelingen, om na die drie weken een toets te maken. Die toets bestaat uit open vragen. De Cito-toets bestaat uit meerkeuzevragen. De kinderen kiezen A, B, C of D en kruisen dit aan in het hokje. Het goede antwoord staat hier tussen, maar ook antwoorden die ook 'goed' zouden kunnen zijn als de berekening verkeerd wordt uitgevoerd. Het luistert dus nogal nauw. Een ander belangrijk verschil met de methodetoetsen is dat de methodetoetsen de stof toetsen vlak nadat deze is aangeleerd - en dus nog verser in het geheugen ligt - en dat de Cito-toets toetst over een langere tijd.

Cito-toets oefenen

Om te voorkomen dat kinderen de Cito-toets niet goed maken, bijvoorbeeld vanwege stress of zenuwen, is het goed om de Cito te oefenen. U kunt deze toets van tevoren uitgebreid met uw kind oefenen en dat levert de volgende voordelen op:

  • kinderen raken bekend met de vragen die op de Cito-toets aan bod komen;
  • kinderen herhalen de belangrijkste vaardigheden voor op de toets nog eens;
  • kinderen kunnen oefenen met stof die op de Cito-toets ook aan bod komt;
  • u heeft als ouder toezicht op het maken van de Cito-toets en kunt zich een beeld vormen van wat u van de echte toets mag verwachten;
  • als u tijdig uitval ervaart, kunt u aanvullend oefenen.


Professioneel oefenmateriaal

Om de Cito-toets te oefenen adviseer ik doorgaans professioneel oefenmateriaal en niet het materiaal dat op internet te vinden is. Geen spelletjes, maar gewoon een oefenboek. Want zo wordt de toets straks ook afgenomen, al zal het steeds vaker digitaal gaan. In de praktijk maak ik het liefst gebruik van het oefenboek 'Eindtoets Groep 8 Oefenen', dat ontwikkeld werd door een team professionals uit het onderwijs. Het boek wordt door de startpagina Cito (cito.startpagina.nl) aanbevolen. Behalve een uitgebreid oefenboek voor de Cito-toets krijg je ook een drietal extra oefenboeken, voor procenten, studievaardigheden en taal. Het pakket is zowel online (ebook) als in een ringband te verkrijgen. De ebookversie is daarbij een stuk goedkoper. Beide versies bevatten de extra oefenboeken.

citotoets oefenen



cito oefenen oefenboek




1 opmerking

  1. We hebben getwijfeld of we de Cito moesten oefenen of toch niet. Uiteindelijk in december toch dit pakket aangeschaft en naar tevredenheid mee geoefend. Onze dochter was minder gestrest en we hebben nog wat laatste putten op kunnen helderen. Blij dat we het gedaan hebben.

    BeantwoordenVerwijderen